2008 m. gruodžio 30 d., antradienis

Nauja vieta

Taip atsitiko, kad vienas nepajėgiu aprašyti net nedidelės dalies tūsų. Todėl nuo šiol darome naują blogą, kuriame rašysime vien tikrai apie tūsus. Redaktoriai aš, Julius ir Odeta stengsimės pateikti jums aukščiausio lygio tūsų recenzijas, kurios turėtų pasirodyti tikrai dažniau nei pasirodo dabar. Tikėkimes jums patiks! ;)

2008 m. gruodžio 22 d., pirmadienis

Alaus gaminimas

Naujiesiems metams nusprendžiau pagaminti alaus. Prieš maždaug metus laiko jau bandžiau. Tuomet pagaminau gan nedaug, tačiau gavosi visai nieko. Didelė bėda buvo, kad nežinia kiek jame buvo laipsnių, todėl šįkart nusipirksiu alkoholio koncentracijos matuoklį. Taip pat žadu aprašyti visas sėkmes ir nesėkmes, galbūt kažkas iš to pasimokys (blogiausiu atveju bent pats pasimokysiu ;)).

Pirma diena

Pirmai dienai darbas nesudėtingas - nusipirkti apynių spurgų. Žinoma pirma kilusi idėją buvo aplankyti kalvarijų turgų. Deja, jis nedirbo... Turint omeny, kad buvo maždaug vienuolikta valanda ryto, tai greičiausiai jis apskritai pirmadieniais nedirba. Teko apynių ieškoti vaistinėje, deja čia jie buvo maždaug 10 kartų brangesni. Už 40g sumokėjau 10lt. Laimei 10l alaus, tereikia 10g (o kažkodėl man užsifiksavo, kad 50g...).
Dienos moralas: nevažiuokit į turgų, kai jis nedirba...

Antra diena

Taigi šiandien teko susipirkti viską ko reikia alaus gamybai bei pagaminti alų. Iš esmės tai vienintelė diena, kai yra daug darbo. Didžiąją dalį dalykų, kuriuos reikia nusipirkti radau nesunkiai, bet teko gerokai pavargti, kol radau termometrą. Kaip suprantant man reikėjo tokio, kuriuo mamos uogienes virdamos matuoja temperatūra. Galu gale radau vieną ermitaže už 30lt... Užtat elektroninis ir temperatūrą išmatuoja per 5 sekundes :P.
Antras sunkumas tai duonos skrudinimas: pasirodo sudeginti duoną užtrunka virš pusvalandžio, o vanduo užverda per trumpesnį laiką. Be viso to dar ir duona visa netilpo į vieną skardą, teko per du kartus deginti. Moralas ateičiai: pirmiausia pasiruošti duoną. Kadangi to nepadariau, tai duona labai jau menkai apdegė, tikriausiai gausis šviesus alus ;).
Trečias sunkumas tikriausiai neišvengiamai turėjo atsitikti. Kai pilstai verdanti vandenį ir skubi, tai būtinai turi nusiplikyti...
Ketvirtas negeras dalykas, kad vienas dubuo šiek tiek per mažas. Manau gavosi ne 10l o kokie 7l alaus. Gal yra norinčių keisti ~15l dubenį į 20?
Paskutinis blogis, kad nusipirkau per mažą sietelį. Perpilant alų duona krito per kraštus... Kitą kartą reiks bandyti su samčiu semti.
Paskaičius kiek čia visko blogo įvyko, tai tikriausiai susidaro įspūdis, kad alaus nebus. Vistik man rodos, kad bent jau gira, tai nebloga išeis :P, o ar alus gausis, dar pamatysim, kai išrūgs ir pamatuosiu su tuo alkoholio koncentraciją rodančiu prietaisu. Beje, gal kas tokį turi ar bent žino kaip jis vadinasi?
P.S. Niekad nemaniau, kad sumaišius mieles su cukrumi jos taip užputoja. Vaizdelis vertas pažiūrėjimo, gaila, kad fotoaparato neturiu.

Trečia diena

Šiandien turėjau vienintelį darbą: įdėti pusę kilogramo cukraus. Nors turint omeny mane, šis darbas turėjo būti pamirštas, tačiau nuolat i akis krentantis indas su alumi padarė savo - nepamiršau! Kol kas ant viso alaus užsidėjus didžiulė puta. Šiaip tikiuosi ji pranyks, nes kol kas visa tai labiau primena šokoladinį-vanilinį ledų kokteilį nei alų...
UPDATE: Visas kambarys maloniai kvepia smetoniška gira su daugiau alkoholio

Ketvirta diena

Malonus kvapas užvaldė mano butą. Panašu, kad vistik gausis alus. Putos jau nusistovėjo ir pasirodė rusvas skystis. Neseniai jį įdėjau į šaldytuvą. Mielės baigė savo darbą, dabar reikia laikyti šaltai. Jaučiu nenumaldomą norą paragauti, bet laikausi iš paskutiniųjų...

Septinta diena

Kadangi per naujus metus nebepavyko paragauti, tai teko ragauti šiandien. Alus jau pakankamai susistovėjęs ir tinkamas gerti. Skonis saldokas, su alkoholio prieskoniu. Į galvą kala neblogai, tačiau kažkaip keistai. Toks jausmas kaip kokių haliucinogeninių medžiagų privartojus. Anyway gėrimas pigus ir neblogo skonio, gaminsim dažniau!

2008 m. gruodžio 10 d., trečiadienis

PSI

Trumpai: PSI užknisa. Nėra normalaus pavyzdžio kaip daryti, o iš vyresnių progsistų surinkti pavyzdžiai skiriasi vienas nuo kito visais įmanomais būdais. Jau net nekalbant apie tai, kad oficialūs laboratorinių reikalavimai yra taip suvelti, kad visiškai neaišku ką kur kaip daryti. Dalykas reikalingas, bet nemokant labai sunkus, o mokytis nėra iš ko...